Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

Arbetsmarknaden för urmakare

Sverige

Det finns ett växande behov av urmakare på den svenska marknaden, återväxten är betydligt långsammare än pensioneringarna och dessutom ökar behovet i takt med att synen på och föräljningen av mekaniska ur ökar. Service på denna typ av ur är i kraftigt ökande.

Medelåldern inom yrkeskåren är hög, på många håll mycket hög  Branschens företrädare bedömer att det för lång tid framåt kommer att finnas gott om lediga jobb antingen man söker anställning eller vill driva egen butik/verkstad. Under kommande år kommer det att finnas utrymme för såväl nyetableringar som förvärv av redan etablerade rörelser.

Få elever, om ens någon, avslutar sin utbildning utan att gå direkt ut i anställning/eget företag. Många har dessutom kunnat välja mellan olika arbetsgivare eller inriktning.

 Utomlands 

Behovet av välutbildade urmakare är stort även world-wide och det är ett accelererande behov.  Dels för att medelåldern inom yrkeskåren är hög - enligt WOSTEPs bedömning är 50 % av världens urmakare +50  - och dels för att behovet förändras.

För den som vill prova lyckan i Schweiz - prestigeurens hemland - så kommer uppskattningsvis de närmaste åren att finnas omkring 2 000 lediga jobb. 

 
 
 
 
 
Senast publicerad: 190211 | Powered by SiteSmart