Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

SPECIALISERING INOM URMAKARYRKET

Arbetsmarknaden för urmakare är stor – inom sin egen smala sektor – och liksom inom de flesta andra yrkesområden ökar också behovet av specialister.

Urmakare i butik

Det idealiska arbetet för den som är stresstålig och gillar att ha med människor att göra. Antagligen det mest omväxlande jobbet inom urmakaryrket. Det innebär ofta snabbservice som verk- och batteribyten och länkjusteringar men också i stor utsträckning rådgivning vilket innebär krav på bred kunskap inom yrket. Komplettera med handels och säljutbildning så är du en idealisk företagsledare.

Urmakare för prestigemärkena

Drömmen för många urmakare - att få arbeta med komplicerade armbandsur av välkända märken.
Patek Phillipe, Rolex, Omega, Tag Heur, Cartier. Förutsättningar för att nå detta mål är bla. tålamod, noggrannhet, ordning och reda och dammfritt långt utöver det mesta.
Det innebär oftast anställning hos någon av märkeshandlarna eller märkesgrossist – eller naturligtvis hos producenten. Respektive märke vidareutbildar ”sina” urmakare på det enskilda märket.
Urmakaren får ta del av alla nyheter och innovationer och är specialist på komplicerade ur.
En duktig urmakare bemöts med stor respekt inom hela branschen.

Urmakare för antika ur

Det finns ett starkt växande behov av urmakare som kan ta hand om, renovera och ge service åt alla de antika och gamla, stora uren typ bords- vägg- och golvur vilket det finns så gott om i Sverige. I takt med att dessa blir allt äldre och mera sällsynta, kanske renoverade ett antal gånger,  krävs det mycket av ”gammal” och avancerad hantverkskunskap – bla. att kunna tillverka delar som kanske aldrig ens funnits att köpa . De urmakare som väljer att specialisera sig på gamla ur lär aldrig bli arbetslösa.  Sverige kommer alltid att behöva utbildat yrkesfolk för att underhålla våra kära klenoder, allt ifrån ”Stockholmsur”, pendelur från 1700-talet eller ett typiskt göteborgstillverkat ur i stram engelsk eller holländsk stil från samma tidsperiod. Precis som det kan röra sig om 40-talets hetaste inredningsdetalj, guldpendylen eller varför inte den berömda Moraklockan.
Det finns också många gamla och antika fickur att ta hand om för den som så önskar.

I denna inriktning av yrket är kanske hantverket mest vitalt då traditionella tekniker fortfarande används.

De som utbildas till urmakare på Urmakarskolan i Motala får gedigna kunskaper inom alla tre ovanstående områden. 
 
 
Senast publicerad: 190211 | Powered by SiteSmart